АПАРАТИ З ДІАГНОСТИКИ ТА КОРЕКЦІЇ ЗОРУ

Обладнання офтальмологічного кабінету школи нараховує 4 апарати з діагностики, корекції та реабілітації зору та 16 апаратів для лікування зору.

 Апарати для діагностики зору:

1 .Проекційний периметр (дослідження периферичного зору).

2.Щілинна лампа (огляд переднього відрізка ока).

3.Офтальмоскоп великий, офтальмоскоп прямий (огляд очного дна).

4.Набір пробних скелець.

Апарати для лікування зору:

  1. Сканер медичний лазерний офтальмологічний терапевтичний СМ-5

(використовується для надання терапевтичної дії (біостимуляції) на передній та задній відділи ока низько інтенсивним лазерним випромінюванням червоного® діапазону оптичного спектру, яке проектується на напівпрозорий дифузний екран).

  1. Сканер медичний лазерний офтальмологічний терапевтичний СМ-4 ( функції описані вище).

  2. Амбліопанорама (лікування амбліопїї («лінивого ока»)).

  3. Синоптофор (лікування косоокості та визначення кута косоокості).

  4. Комп’ютерні програми зорового розвантаження.

  5. Апарат «Потік» – лікування і стабілізація міопічного процесу, стимуляція і тренування органу зору при амбліопії різного ґенезу,гіперметропії, астигматизмі, пресбіопії, зняття спазму акомодації і профілактики «близькорукості» у дітей при підвищених зорових навантаженнях, для зняття втоми при роботі із комп’ютером, для профілактики «далекозорості» а також у якості післяопераційного реабілітаційного засобу.
  6. Окуляри Панкова – квантовий прилад, який працює як при відкритих, так і закритих очах, впливаючи на них світловими імпульсами через які зіниці то розширюються, то звужуються з необхідною частотою. Завдяки цьому відтік внутрішньоочної рідини швидше оновлюється, кровообіг покращується, а м’язова напруга знімається, що сприяє відновленню зору
  1. Стимулятор офтальмологічний “Фосфен-М” призначений для автоматизованої двохканальної через шкірну електростимуляцію внутрішніх шарів сітківки при атрофіях, дистрофія зорового нерва різної етнології, абіотрофіях і дистрофії центрального і периферичного відділів сітківки у хворих офтальмологічного, неврологічного і нейрохірургічного профілів.
  2. Вакуумний мускулотренер АВМО 2М призначений для покращення гемодинаміки, гідродинаміки, знімає м”язеві спазми, сприяє очищенню поверхні язв рогівки, покращує регенерацію. Синтез, підвищує оксидацію тканин ока і його придатків, створює спрямований іонофорез; лікує хронічні блефарити, керотити, міопію,косоокість, підвищує ефективність медикаментозної терапії, знижує астигматизм після оперативного втручання, лікує травми дегенеративного захворювання центральної і периферичної сітківки, амбліопії, глаукоми,спазму акомодації, катаракти.
  3. Апарат “Віжн – Z”.

    Дія апарату зосереджена на тренуванні бінокулярного зору, використовуючи LED-екрани для фіксації уваги пацієнта. Прилад відновлює повноцінні функції акомодації, бінокулярного зору, стереозору. Під час перегляду яскравих, ритмічних мультфільмів і фільмів відбувається інтенсивна світлостимуляція сітківки.  Особливістю «Віжн – Z» є те, що апарат робить лікування захоплюючим, завдяки перегляду цікавого фільму, навчального відео або читання. Він поєднує лікування з розвагою, перетворюючи процес лікування в цікаву гру. Покази:
    • амбліопія;
    • міопія;
    • спазм акомодації;
    • косоокість.

    Протипокази:

    • глаукома
  4. Апарат “Райдуга”

    Апарат «Райдуга»призначений  для фотототерапії (світлолікування) широкого коло захворювань і може використовуватись в умовах спеціалізованих лікувальних закладів, в медичних пунктах ,а також персональними користувачами за рекомендацією лікаря.Терапія апаратом може застосовуватися як самостійний   спосіб лікування так і в сумісності з іншими терапевтичними методиками .Показання до застосування:

    – спазму акомодації;

    – амбліопії різної етіології;

    – міопії;

    – увеїтів;

    – атрофія зорового нерва;

    – дистрофія сітківки;

    – початкової катаракти;

    – глаукоми;

    – косоокості;

    Протипоказання:

    – гострі запальні і інфекційні захворювання очей;

    – епілепсія;

    – гарячкові стани ;

    – захворювання психіки і інші захворювання на тлі психоемоційного збудження(лікуються під спостереженням лікаря!

  5. Апарат “ЛТО-02”.

    Апарат для низькоінтенсивної лазерної терапії в офтальмології ЛТО-02Р призначений для лікування широкого спектру очних захворювань в рамках протизапальної, розсмоктуючої та стимулюючої терапії.
                                                     Принцип дії
    Принцип дії приладу грунтується на впливі  лазерного випромінювання. Основними показаннями до застосування лазерного опромінення є:
    1. Амбліопія і спазм акомодації.
    2. Травматичні ушкодження і хронічно протікаючі запальні захворювання рогової оболонки.
    3. Іридоцикліти;
    4. Уповільнені увеїти різного генезу;
    5. Макулодистрофії(“суха” форма);
    6. Хронічні блефарити;
    7. Початкові стадії “ячменю”;
    8. Прогресуюча міопія.
    9. Епітеліально-ендотеліальна дистрофія рогової оболонки;

    Протипоказання.

    Абсолютних протипоказань немає.

13.Масажер для очей Magnet-relax

Багатофункціональний масажер для очей та скроневих ділянок голови. За допомогою пульта керування можна обрати різні режими масажу. Прилад використовує технології інфрачервоної теплової терапії та м’який тиск повітря. Він також оснащений вбудованим магнітним полем для масажу очей та м’язів навколо очей. Основні особливості: усуває втому очей, підходить для помилкової короткозорості, дрібної короткозорості, амбліопії.

14.Прилад “Струмочок М3”

Прилад Струмочок призначений для проведення тренувальних вправ зорового апарату в амбулаторних і домашніх умовах з метою профілактики і лікування функціональних порушень зору у дітей та дорослих.

Прилад забезпечує тренування акомодації, конвергенції, розвитку фузійних резервів.

Найбільший лікувально-профілактичний ефект спостерігається у осіб дитячого і юнацького віку (до 20-25 років). В осіб більш старшого віку зір стабілізується, затримується розвиток пресбіопії, знижується зорова втома.

15.Спектральний офтальмологічний апарат АСО-ЗУМ

Апарат АСО-3УМ призначений для біоритмічного впливу світлом різної довжини хвилі на орган зору з метою лікування і профілактичних захворювань очей, внутрішніх органів і нервової системи.

Згідно із дослідженнями офтальмологів, у пацієнтів з короткозорістю до 2 дптр істотно підвищується гострота зору і вони можуть обходитися без окулярів.

У 69% пацієнтів з початковою короткозорістю сила коригуючих стекол в окулярах зменшується на 0,5-1,0 дптр.
У пацієнтів з різним ступенем короткозорості значно підвищується обсяг акомодації.

Одночасно з поліпшенням функції ока у пацієнтів нормалізується загальний стан організму: поліпшується сон, зникають головні болі, втома, підвищуються настрій і працездатність.

16.Амбліотренер АТР-1

Амбліотренер АТР-1 призначений для вправ при амбліопії, що поєднують зорові подразнення зі звуковими, кінестетичними і тактильними при центральній монокулярній фіксації, з метою відновлення і закріплення правильної монокулярної локалізації.

Різноманітність тестів, наявність ігрового елемента у вигляді “голови левеня” з сяючими очима, а також двох режимів роботи зі звуковими сигналами та головного телефону сприяють успішному проведенню вправ.

Вправи на приладі нагадують гру, тому діти займаються на ньому з великим задоволенням! Навіть у дітей молодшого дошкільного віку (2 – 4 роки) вдається визначити гостроту зору за принципом порівняння за допомогою рисунків з оптотипами, що значно полегшує роботу лікаря.